BEZIENSWAARDIGHEDEN ZAMBIA

SOUTH LUANGWA NATIONAL PARK

Dit is wellicht het bekendste park van Zambia. South Luangwa bevindt zich in het westen en is de thuishaven van Zambia’s grootste wildconcentraties en meer dan 400 vogelsoorten. Vanwege de grote populatie luipaarden krijgt het park vaak de bijnaam ‘valley of the leopard’. South Luangwa National Park is puur natuur.

NORTH LUANGWA NATIONAL PARK

Dit is één van de meest afgelegen gebieden van Afrika. De spectaculaire wildernis van North Luangwa National Park ontvangt jaarlijks slechts een handvol bezoekers. De Mwaleshi rivier, het kloppend hart van North Luangwa National Park, trekt grote kuddes wild aan. Met meer leeuwen dan Landcruisers en de enorme wildpopulatie staat North Luangwa garant voor uitzonderlijke safari’s.

LOWER ZAMBEZI NATIONAL PARK

Ooit een privéreservaat van de Zambiaanse president, werd Lower Zambezi in 1983 uitgeroepen tot nationaal park. Sindsdien is Lower Zambezi National Park een magneet voor de meest doorwinterde safarifanaten. De Zambezi rivier stroomt als levensader door de weelderige vallei en trekt grote kuddes dieren aan. Tijdens een boot- of kanotocht spot u ongetwijfeld olifanten, buffels en nijlpaarden op de groene rivieroevers. De Zambiaanse tegenhanger van Mana Pools National Park in Zimbabwe biedt uitzonderlijke safari’s in de mooiste landschappen.

KAFUE NATIONAL PARK

Deze bijzondere locatie staat in het teken van superlatieven: het is Zambia’s grootste en oudste park met nog compleet onbereisde uithoeken. Kafue heeft alle ingrediënten voor uitzonderlijke safari’s. Met slechts een handvol accommodaties waant u zich hier alleen op de wereld. Eindeloze landschappen en zeldzame diersoorten staan garant voor ongeëvenaarde sightings. De gelijknamige Kafue rivier stroomt door de open graslanden en dik begroeide bosgebieden.

LIVINGSTONE

De Zambezi bereikt zijn hoogtepunt (of zeggen we beter dieptepunt?) aan de Victoriawatervallen, waar de rivier zich met een enorme kracht naar beneden stort in de Batoka Gorge. Afrika’s grootste watergordijn Mosi-oa-Tunya vormt de natuurlijke grens tussen Zimbabwe en Zambia. Ga net zoals David Livingstone op ontdekking naar dit magische natuurfenomeen.

LIUWA PLAIN NATIONAL PARK

Liuwa Plain behoort tot Zambia’s best bewaarde schatten. Net zoals de Serengeti en Masai Mara is Liuwa Plain National Park jaarlijks het schouwtoneel voor ’s werelds op één na grootste migratie met een enorme concentratie wildebeesten. Deze worden op de voet gevold door tal van roofdieren zoals leeuwen, jachtluipaarden en hyena’s. Het park werd vernoemd naar “Lady Liuwa”, de laatste overlevende leeuwin van de Liuwa vlaktes. Na jaren in eenzaamheid te hebben overleefd, werd de leeuwin in 2008 herenigd met haar soortgenoten dankzij de organisatie African Parks. Vandaag de dag floreert de dierenwereld opnieuw en biedt Liuwa Plain fantastische safari’s in een omgeving die nog niet gebogen gaat onder het massatoerisme.

BANGWEULU WETLANDS

Het rijke ecosysteem van de Bangweulu Wetlands is één van Afrika’s belangrijkste moerasgebieden. Bangweulu, ‘waar lucht en water elkaar raken’, is de thuisbasis van zeldzame diersoorten zoals de zwarte Lechwe en de shoebill stork (schoenbekooievaar). Mens en dier leven hier al honderden jaren in harmonie met elkaar.