BEZIENSWAARDIGHEDEN TANZANIA

SERENGETI NATIONAL PARK

Afgeleid van het Maasai woord voor ‘eindeloze vlaktes’ is het Serengeti National Park Tanzania’s oudste reservaat. Samen met de Masai Mara in Kenia vormt Serengeti National Park het decor van een ongelofelijk schouwtoneel. Jaarlijks migreren miljoenen wildebeesten en zebra’s in wijzerzin doorheen beide gebieden. Tijdens de maanden juli, augustus en september maken de kuddes de dramatische oversteek van de Mara rivier, beter gekend als de Big Migration. Tijdens de maanden december, januari en februari bevinden ze zich in de zuidelijke Ndutu sector om te kalveren. De grote hoeveelheid prooien trekken een hoop jagers zoals leeuwen, jachtluipaarden, hyena’s en luipaarden aan. Spektakel verzekerd!

TARANGIRE NATIONAL PARK

Land of the giants. Tarangire is gekend voor zijn grote populatie olifanten en torenhoge baobabs. Het park verleent zijn naam aan de eeuwiggroene Tarangire rivier die het park van noord naar zuid doorkruist. De rivier is de levensader van het park. Zelfs tijdens het droge seizoen is er voldoende water en eten voor het wild. Het landschap is bijzonder afwisselend: heuvelachtig terrein wisselen af met groene moerassen, open grasvelden en dichte bush.

NGORONGORO CONSERVATION AREA

De Ngorongoro krater is ‘s werelds grootste intact gebleven caldera. Vandaag de dag vormt de Ngorongoro Conservancy Area het leefgebied voor de Big 5. De vruchtbare grond is verantwoordelijk voor een prachtig weelderig landschap.

LAKE MANYARA NATIONAL PARK

Met een verscheidenheid aan landschappen biedt Lake Manyara een gevarieerde safari ervaring. Van boomklimmende leeuwen tot flamingo’s, olifanten, honderden vogelsoorten,… Ernest Hemingway beschreef Lake Manyara ooit als ‘het mooiste meer dat ik gezien heb in Afrika’.

ZANZIBAR

Het eiland in de Indische Oceaan waar een rijke geschiedenis en het kleurrijke heden hand in hand gaan. Arabische en Afrikaanse invloeden vinden elkaar in architectuur, keuken, cultuur en bevolking. Pittoreske vissersdorpjes wisselen af met groene natuur en parelwitte zandstranden. Samen met de eilanden Pemba en Mafia is het de ideale locatie om het Afrikaanse stof af te spoelen na een boeiende safari en/of te duiken.

LAKE EYASI

Lake Eyasi is een seizoensgebonden ondiep zout- ofwel sodameer in  de Great Rift Valley. Het meer trekt geen grote wildpopulaties aan, maar het is een droom voor vogelliefhebbers vanwege de vele vogelsoorten. Daarnaast is Lake Eyasi het leefgebied van de Hadzabe en Datoga Bosjesmannen. Zij zijn de erfgenamen van de allereerste jager-verzamelaarstammen van Oost-Afrika. Tot op heden hebben ze een symbiotische relatie met hun omgeving en houden ze vast aan hun traditionele levenswijze.

ARUSHA NATIONAL PARK

In vergelijking met andere Tanzaniaanse parken is Arusha National Park relatief klein in oppervlakte, maar het kent een bijzondere verscheidenheid aan landschappen. Dit groene juweel biedt weelderige bossen, prachtige watervallen, oude vijgenbomen en spectaculaire uitzichten op Mount Meru en Kilimanjaro. Tijdens een safari per 4×4 jeep, per kano of te voet heeft u de kans om giraffen, olifanten, apen, buffels, antilopen en tal van vogelsoorten te spotten. Arusha National Park is een fijne kennismaking met Tanzania.

LAKE NATRON

In het noordoosten van Tanzania, aan de voet van de actieve vulkaan Ol’ Doinyo Lengai, ligt één van de vele ondiepe zoutmeren van de Great Rift Valley. Lake Natron wordt gevoed door mineraalrijke waterbronnen waaronder de Ewaso Ng’iro rivier. Het meer is een cruciale broedplaats voor de bedreigde kleine flamingo’s. Ontdek het ruige vulkanische lanschap van Lake Natron te voet voor een fantastisch avontuur ver van de toeristische paden.

MOUNT KILIMANJARO NATIONAL PARK

Afrika’s hoogste bergketen bevindt zich in het Mount Kilimanjaro National Park, ten noordoosten van de safarihoofdstad Arusha en tegen de grens met Kenia. Kilimanjaro bestaat uit 3 aaneengesloten stratovulkanen: Shira, Mawenzi en Kibo. Shira en Mawenzi zijn beide uitgedoofde vulkanen. Kibo is de jongste vulkaan en vormt het hoogste punt van de Kilimanjaro. Het dak van Afrika wordt Uhuru Peak genoemd. Mede dankzij de geïsoleerde ligging kent de Kilimanjaro een gevarieerde ecologie. De top van de reus is bedekt met ijsvelden en gletsjers.

RUAHA NATIONAL PARK

Het best bewaarde geheim van Tanzania. Ruaha is één van de minst bezochte en ruigste regio’s van het land. Twee levensaders van het park begrenzen het golvend plateau, nl. De Njombe en Ruaha rivier. Rotsformaties, weelderige acaciabossen, bergen, graslanden, immense baobabbomen en zandrivieren tekenen het gevarieerde landschap van Ruaha National Park. Tijdens het droge seizoen houden grote concentraties wild zich voornamelijk op rond de Ruaha rivier.

NYERERE NATIONAL PARK EN SELOUS GAME RESERVE

Onderdeel van het bekende Selous Game Reserve is Nyerere National Park de locatie van superlatieven. Het is het oudste wildreservaat in Afrika en tevens het grootste beschermde natuurgebied van Tanzania. In het decor van miombo bossen, acaciabomen en graslanden leeft een ongeziene wildpopulatie. De Rufiji rivier zorgt samen met het netwerk van kleinere rivieren, lagunes en meren voor de watervoorziening in het reservaat. Deze ware Hof van Eden heeft zich terecht een plaats bemachtigd op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

MIKUMI NATIONAL PARK

De uitgestrekte savannes van Mikumi National Park vertonen sterke overeenkomsten met het noordelijk gelegen Serengeti National Park. Hierdoor krijgt Mikumi vaak de bijnaam ‘klein Serengeti’. De TanZam hoofdweg splitst het park op in twee. De Mkata Floodplains in het noordwesten zijn bezaaid met spectaculaire rotsformaties en opvallende bomen zoals acacia’s, baobabs, tamarindes en zeldzame palmbomen. De zuidoostelijke sector ligt ingeklemd tussen de Udzungwa bergketen en Nyerere National Park. Deze natuurlijke corridor met Selous fungeert als ideale migratieroute voor tal van diersoorten.

KATAVI NATIONAL PARK

Het op twee na grootste nationale park bevindt zich in de geïsoleerde westelijke corridor van het land. Katavi National Park is het best te omschrijven als ongerept, ruig en spectaculair. De Katisunga vlakte is het hart van het park. Hier vinden enkele van de grootste overgebleven buffelkuddes van Afrika hun leefgebied. Tal van nijlpaarden en krokodillen concentreren zich in de kleine rivieren en de moerassige meren Katavi en Chada. Maar tijdens het droogseizoen komt het park pas écht tot leven. Aan de schaarse waterbronnen verzamelt het wild en wordt er fel gestreden voor de laatst beschikbare druppels water.

MUFINDI HIGHLANDS

Tussen Ruaha en Nyerere National Park ligt het groene regenwoud van Tanzania verscholen. De weelderige hooglanden van Mufindi bieden de perfecte safari onderbreking ver weg van de begane paden. De glooiende berghellingen worden getekend door thee- en houtplantages, graslanden, bossen en landbouwgronden. De prachtige natuur met zuivere berglucht van Mufindi Highlands verleent zich perfect voor natuuractiviteiten waaronder wandelingen, paardrijden en moutainbiken. Tanzania, maar dan anders.

MAHALE MOUNTAINS NATIONAL PARK

Mahale Mountains National Park is zonder twijfel de off the beaten track locatie van Tanzania. Het ligt pal aan het kristalhelder water van Lake Tanganyika en wordt omringd door bergketens en tropische vegetatie. Deze paradijselijke omgeving is zo afgelegen dat het park enkel per klein vliegtuigje en boot te bereiken is. Het groene regenwoud van Mahale Mountains is één van de beste gebieden voor een chimpansee trekking. Het gebied biedt een fijne mix van puur natuur, avontuur en rust.