BEZIENSWAARDIGHEDEN BOTSWANA

OKAVANGODELTA

Een natuurparadijs van waterwegen, eilandjes en grasvlaktes waar palmbomen de horizon domineren. Okavangodelta is één van de meest fascinerende en wildrijke gebieden in Afrika. De Delta is vernoemd naar de gelijknamige Okavango rivier (Cubango River), welke zijn bron heeft in de hooglanden van Angola. Tijdens het regenseizoen neemt het volume van de rivier aanzienlijk toe en sijpelt het water via Namibië door naar Botswana. Pas zo’n 6 maanden nadien mondt het water uit in ’s werelds grootste inlandse rivierdelta. Hier in deze moerasgebieden gedijt het wildleven bijzonder goed. De focus ligt dan ook voornamelijk op watergerelateerde activiteiten zoals mokoro- en boottochten.

MOREMI GAME RESERVE

Moremi Game Reserve is naadloos geïntegreerd in de waterrijke omgeving van het Okavangodelta ecosysteem. Moremi is een van de mooiste gebieden in Botswana. Uitgestrekte overstromingsgebieden wisselen af met enorme grasvlaktes en groene vegetatie. Het is het leefgebied van tal van dieren waaronder leeuwen, olifanten, luipaarden, wilde honden en honderden vogelsoorten. De safari-activiteiten bestaan hier hoofdzakelijk uit landsafari’s per 4×4 jeep of te voet.

CHOBE NATIONAL PARK

Botswana’s oudste nationaal park dankt zijn naam aan de Chobe rivier, die de natuurlijke grens tussen Botswana en Namibië vormt. Op de open vlaktes en groene oevers van de rivier treft u de grootste olifantenpopulatie van Afrika, enorme aantallen buffels en een gezonde concentratie roofdieren. Chobe National Park staat garant voor een fenomenale wildobservatie. Het op één na bekendste park van Botswana is een bijzonder veelzijdig gebied met 4 ecosystemen. De noordelijke riviervallei aan de Chobe rivier, het woestijngebied rond het Savutikanaal, de moerassen van Linyanti en de centrale droge grasvlaktes zijn een aaneenschakeling van contrasten.

CENTRAL KALAHARI GAME RESERVE

Het mysterieuze hart van Botswana. De uitgestrekte gras- en duinlandschappen van Central Kalahari Game Reserve staan in schril contrast met de noordelijke Okavangodelta. Dit solitair gebied is het op één na grootste beschermde gebied in Afrika. Tijdens de maanden november tot april transformeren de gouden grasvlaktes in een weelderige groene zone. In deze periode trekken hoge concentraties wild naar de Central Kalahari. Gemsbokken (oryx), wildebeesten, giraffen, honingdassen (honeybadger) en de befaamde Kalahari leeuwen met zwarte manen hebben zich perfect aangepast aan het ruwe landschap.

MAKGADIKGADI EN NXAI PANS NATIONAL PARK

De mineraalrijke zoutvlaktes van Makgadikgadi en Nxai behoren tot de grootste ter wereld. Deze 2 beschermde gebieden staan garant voor alles wat de klassieke safari in het noorden van Botswana niet heeft. Het wild is schaars en vegetatie minimalistisch, doch biedt deze ruwe omgeving een unieke woestijnervaring. In het korte groene regenseizoen van januari tot maart migreren tot wel 30.000 zebra’s richting de Makgadikgadi zoutvlaktes. Op het desolate maanlandschap zijn voornamelijk de Ntwetwe en Sua pannen het indrukwekkendst bij zonsop- en ondergang. Tijdens een kampeerovernachting op deze zoutpan geniet u van de mooiste sterrenhemel.

TULI BLOCK

Aan de rand van de Kalahariwoestijn ligt de groene oase Tuli Block. In het oosten van Botswana, aan de Limpopo rivier met de grens van Zuid-Afrika, trekt het diverse landschap wild vanuit alle uithoeken aan. Tuli Block bestaat uit graslanden, weelderige bossen, rotsachtige gebieden en tal van waterbronnen. Met een brede waaier aan activiteiten zoals safari’s per 4×4, te paard, te voet of per mountainbike verveelt deze regio nooit.

KGALAGADI TRANSFRONTIER NATIONAL PARK

Het zuidelijkste park van Botswana is het eerste grensoverschrijdende park van zuidelijk Afrika alsook het eerste ‘peace park’. Het is eveneens één van de grootste natuurreservaten van gans Afrika. Ingeklemd tussen Namibië en Botswana is de 3,6 miljoen hectare een droom van elke fotograaf. Tal van dieren hebben zich weten aan te passen aan het droge woestijnklimaat. Gemsbokken, Kalaharileeuwen met prachtige zwarte manen, enorme kuddes elanden en de elegante oryx zijn vaak te spotten. Twee derde van alle roofvogels in zuidelijk Afrika heeft hier zijn territorium.