BEZIENSWAARDIGHEDEN ZUID-AFRIKA

KRUGER NATIONAL PARK

Geen Zuid-Afrika zonder Kruger National Park. Afrika’s bekendste nationale park bevindt zich in het hart van het laagveld. Het Krugerpark omvat circa 2 miljoen hectare aan wildernis waarin het hoogste aantal zoogdiersoorten in Afrika te vinden zijn. Doorkruist u het Kruger National Park, dan ervaart u open grasvlaktes, mistige heuvels, karakteristieke Afrikaanse bomen, rivieren en bushveld.

PANORAMAROUTE

Eén van de mooiste routes in Zuid-Afrika. Deze goed bewegwijzerde R532 loopt parallel aan de indrukwekkendste bezienswaardigheden van de Blyde River Canyon. De rit voert u langs Bourke’s Luck Potholes, God’s Window, Three Rondavels en verschillende watervallen. Vanaf de uitzichtpunten geniet u van schitterende vergezichten over het Lowveld, imposante rotsformaties en de diepe canyon waar de Treur River en de Blyde River elkaar ontmoeten. 

KAAPSTAD

Kaapstad is een stad die floreert en tegelijkertijd barst van contrasten. Geschiedenis en heden gaan hand in hand. De bruisende wereldmetropool biedt natuur, cultuur, gastronomie, kunst, sport en ontspanning. Er is niets dat ontbreekt aan Kaapstad. Beklim Lion’s Head voor een waanzinnig uitzicht over de Moederstad en de Tafelberg. Geniet van een prachtige zonsondergang over de Atlantische Oceaan vanop Signal Hill. Kuier door de straten en ontdek zo de kleurrijke wijk Bo-Kaap of het Victoria & Alfred Waterfront. Per boot bereikt u het historische Robbeneiland, de plek waar Nelson Mandela 18 jaar lang gevangen zat.

KAAPS SCHIEREILAND

De weg die rond het Kaaps Schiereiland loopt is één van de meest schilderachtige routes ter wereld. Met de ruige bergen van het Table Mountain National Park aan de ene kant en de Atlantische Oceaan aan de andere kant geniet u hier van ongeëvenaarde uitzichten. De 114 bochten van Chapman’s Peak Drive slingeren zuidwaarts richting Cape of Good Hope Reserve. Kaap de Goede Hoop en Cape Point katapulteren u terug in de tijd van de ontdekkingsreizigers. Een kolonie zwartvoetpinguïns is te spotten tussen de ruige rotsformaties van Boulders Beach. Meer noordwaarts is het heerlijk vertoeven in de botanische tuinen van de Kirstenbosch. En-route passeert u het alleroudste wijngoed van Zuid-Afrika tussen Hout Bay en Constantia.

WIJNSTREEK

Omringd door de Atlantische Oceaan en beboste bergketens liggen de pittoreske wijnbouwgebieden van o.a. Stellenbosch, Paarl, Franschhoek en Wellington. In de 17e eeuw leerden Franse Hugenoten de lokale bevolking over wijnteelt en tot op heden zijn diverse Europese invloeden voelbaar. De wijnstreek is niet enkel bekend omwille van het wijntoerisme, maar ook om zijn uitstekende keukens en de prachtige Kaap-Hollandse architectuur.

HLUHLUWE-IMFOLOZI GAME RESERVE

Het oudste natuurreservaat van Zuid-Afrika werd in 1895 opgericht en is vernoemd naar de rivieren Hluhluwe en iMfolozi. Heuvels, open graslanden en prachtige acacia’s domineren de horizon. Hluhluwe-iMfolozi is voornamelijk gekend om de met uitsterven bedreigde witten en zwarte neushoorns.

ISIMANGALISO WETLANDS PARK

Het oudste UNESCO Werelderfgoed gebied in Zuid-Afrika beslaat zo’n 200 km kustgebied tussen de grens met Mozambique en het dorpje St Lucia. iSimangaliso is een uniek natuurfenomeen dat vijf ecosystemen herbergt. De Indische Oceaan, dichtbegroeide duinen, subtropisch bos, kustgraslanden, moerasgebieden, rivierdelta’s en bushveld tekenen het landschap. Het is het ideale leefgebied van tal van dieren zoals nijlpaarden, krokodillen, buffels, neushoorns of tal van vogelsoorten. 

TUINROUTE

Een adembenemende route die tussen Mossel Bay en de Stormsrivier loopt. Historische bergpassen, weelderige natuurgebieden, prachtige stranden en ravijnen typeren deze regio. Belangrijke trekpleisters zijn Knysna, Plettenberg Bay, Baviaanskloof, Wilderness en Tsitsikamma.

ESWATINI

Volledig ingesloten door Zuid-Afrika en Mozambique, is eSwatini – voorheen Swaziland – een klein onafhankelijk koninkrijk dat groots is in cultuur en tradities. Het herbergt een prachtig berglandschap en nationale parken waar voornamelijk klein wild te spotten is.

CEDERBERG

Ruige rode rotsformaties, weelderige cederwouden en een waanzinnige sterrenhemel domineren Cederberg. Ruig terrein wisselt af met de enige rooibostheeplantages ter wereld. Tussen Clanwilliam en Citrusdal biedt dit magische gebied fantastische wandelmogelijkheden.

ADDO ELEPHANT NATIONAL PARK

Wat oorspronkelijk een jachtgebied was, werd in 1931 omgevormd tot het Addo Elephant National Park. Samen met het Krugerpark en Kgalagadi Transfrontier Park is Addo het grootste beschermde natuurgebied in Zuid-Afrika. Naast de Big Five op het land behoren ook de walvissen en witte haaien aan de kust tot de wildpopulatie. Grote kuddes olifanten domineren echter het nationale park.

AUGRABIES FALLS NATIONAL PARK

Vernoemd naar de gelijknamige waterval in het rode woestijngebied van Zuid-Afrika. Niet de hoogste maar ongetwijfeld wel één van de meest indrukwekkende watervallen omwille van de enorme watermassa die zich vanuit de Oranjerivier naar beneden stort. Houten wandelplatforms en diverse uitzichtpunten bieden schitterende fotografische mogelijkheden.

JOHANNESBURG

Oorspronkelijk gesticht als een goudzoekersstad is Johannesburg inmiddels uitgegroeid tot de grootste en meest ontwikkelde stad in Zuid-Afrika. Johannesburg draagt het imago als het financiële centrum van het land, maar heeft meer te bieden dan enkel zakencentra en torenhoge wolkenkrabbers. Naast de moderne winkelcentra en traditionele markten zijn het Apartheid museum en de kleurrijke township Soweto zeker een bezoek waard.

KAROO

Bekend om de fossielen en dramatische rotsformaties beslaat dit oude plateau ongeveer een derde van de totale oppervlakte van Zuid-Afrika. Karoo National Park is één van de meest diverse regio’s van de West-Kaap. Het gebied verleent zich perfect voor wandelingen, mountainbiken of georganiseerde game drives. De halfwoestijn is het leefgebied van o.a. zebra’s, neushoorns, struisvogels, hyena’s en tal van antilopen.

DRAKENSBERGEN

Dramatische bergkammen, eindeloze groene grasvelden en prachtige natuur. De indrukwekkende Zuid-Afrikaanse Drakensbergen is aaneenschakeling van pittoreske pieken, watervallen en weidse landschappen. Tot het gebied behoren de ruige landschappen van het Royal Natal National Park, het Amphitheater, de Tugela Falls, de goudkleurige rotspartijen in Golden Gates Highlands National Park, het Werelderfgoed gebied uKhlahlamba-Drakensberg National Park en Giant’s Castle Game Reserve.

LESOTHO

Net zoals eSwatini ligt de ministaat Lesotho middenin Zuid-Afrika. Lesotho is het enige land ter wereld dat op meer dan 1000 km hoogte ligt. Vandaar de bijnaam ‘het dak van Afrika’. Sani Pass is de hoogste bergpas van het land en verbindt Lesotho met Zuid-Afrika. De route is een fraai staaltje haarspeldbochten vanwaar u waanzinnige vergezichten heeft.

DE HOOP NATURE RESERVE

Geen Big Five reservaat, maar wel de locatie waar u tussen de zebra’s kunt fietsen en walvissen kunt spotten. De Hoop Nature Reserve bevindt zich op zo’n drie uur rijden van Kaapstad en is één van de mooiste wildreservaten van de westelijke Cape Province. Het reservaat werd in 1957 opgericht ter bescherming van met uitsterven bedreigde diersoorten zoals de bontebok en Kaapse bergzebra. Vooral natuurliefhebbers vertoeven hier goed.

WATERBERG

De malariavrije Waterberg regio bevindt zich in de Limpopo provincie. Het landschap varieert tussen bushveld, open graslanden, steil oprijzende bergketens, rivieren, watervallen en moerassen. Dankzij het divers leefgebied is er een merkwaardige verscheidenheid aan fauna & flora te vinden. Marakele en Entabeni Game Reserve zijn de meest gekende wildreservaten in deze streek.

NAMAQUA NATIONAL PARK

Van de ene dag op de andere verandert een enorm dor bruingeel veld in een waanzinnige bloemenzee. Een tapijt van honderden soorten bloemen met o.a. vetplanten, madeliefjes, lelies en kruiden overdekt eenmaal per jaar, in de lente, het landschap van Namaqualand. Het is een uniek natuurverschijnsel tussen historische mijnstadjes en koperrijke heuvels.

KGALAGADI TRANSFRONTIER PARK

Het noordelijkste park van Zuid-Afrika is het eerste grensoverschrijdende park van zuidelijk Afrika alsook het eerste ‘peace park’. Het is eveneens één van de grootste natuurreservaten van gans Afrika. Ingeklemd tussen Namibië en Botswana is de 3,6 miljoen hectare een droom van elke fotograaf. Tal van dieren hebben zich weten aan te passen aan het droge woestijnklimaat. Gemsbokken, Kalaharileeuwen met prachtige zwarte manen, enorme kuddes elanden en de elegante oryx zijn vaak te spotten. Twee derde van alle roofvogels in zuidelijk Afrika heeft hier zijn territorium.