BEZIENSWAARDIGHEDEN KENIA

MASAI MARA NATIONAL RESERVE

Samen met Serengeti National Park in Tanzania is het Masai Mara National Reserve het decor van het ongelofelijk schouwtoneel: de Big Migration. Jaarlijks migreren miljoenen wildebeesten en zebra’s in wijzerzin doorheen beide gebieden. Tijdens de maanden juli, augustus en september maken de kuddes de dramatische oversteek van de Mara rivier. Ze verplaatsen zich dan van de noordelijke sector in de Serengeti naar Masai Mara en terug. Ongeacht de migratie is de Mara een van de vijf beste Afrikaanse gebieden om wild te spotten.

AMBOSELI NATIONAL PARK

Wie aan Kenia denkt, denkt aan Amboseli National Park: uitgestrekte vlaktes, bosland, moerassen en safari’s met de Kilimanjaro op de achtergrond. Het is een van de oudste beschermde natuurgebieden van Oost-Afrika. Amboseli staat voornamelijk bekend om zijn unieke olifantenpopulatie.

GREAT RIFT VALLEY

De Great Rift Valley is het grootste geologische fenomeen op het aardoppervlak. Door tektonische activiteit begon de Afrikaanse plaat zich in twee op te splitsen. Deze scheuren resulteren in een langgerekt stelsel van slenken. De ondergrondse activiteit zorgt ervoor dat de slenken van Libanon tot Mozambique lopen. Nergens is de slenk echter zo aanwezig als in Kenia. Torenhoge kliffen, bodems van stomende geisers, slapende vulkanen en een keten van zeven meren zonder afwatering tekenen het ruige landschap.

LAKE NAIVASHA NATIONAL PARK

In tegenstelling tot de omliggende alkalische meren is Lake Naivasha een zoetwatermeer. Meer zelfs, het is het hoogst gelegen zoetwatermeer van Afrika. Te midden van Lake Naivasha ligt Crescent Island. Dit eiland is het overblijfsel van een ingestorte caldeira en was enkele jaren geleden de locatie voor de film ‘Out of Africa’. Een uitstap met gemotoriseerd bootje is de beste manier om de omgeving te verkennen en wild aan de oevers te spotten.

OL PEJETA CONSERVANCY

Ol Pejeta is Oost-Afrika’s grootste toevluchtsoord voor de bedreigde zwarte neushoorns en het leefgebied van de laatste twee noordelijke witte neushoorns. Maar dat is lang niet alles: hier leeft een diersoort die niet van nature in Kenia voorkomt. Sweetwaters Chimpanzee Sanctuary is het opvangcentrum voor gewonde en misbruikte chimpansees. Ol Pejeta streeft continue naar het behoud en bescherming van de natuur en het wild.

TSAVO EAST EN WEST NATIONAL PARK

Tsavo National Park is het op één na oudste nationale park van Kenia. De hoofdweg Mombasa Road splitst het park in twee op: Tsavo West en Tsavo East. Ondanks de twee sectoren een afwijkend karakter vertonen, vormen ze toch een ecologische eenheid. Tsavo is dé weerspiegeling van de typische Afrikaanse wildernis. De uitgestrektheid en diversiteit zorgt voor een enorm boeiende fauna en flora. Fluwelen rode paden creëren een uniek filmisch decor aan landschappen. Spectaculaire baobabs, acacia’s en de steile rotsachtige Ngulia Hills domineren de horizon. Groot en klein wild is in aanzienlijke getallen te spotten. Ongelofelijke aantallen vogels in alle maten en soorten vinden hier hun habitat.

NAIROBI NATIONAL PARK

Uniek in zijn soort is Nairobi National Park wereldwijd het enige beschermde gebied met verschillende diersoorten dat grenst aan een hoofdstad. In 1945 werd het gedoopt tot het eerste nationale park van Kenia. Sindsdien zijn de open grasvelden en savanne met dichtbeboste acacia’s het leefgebied van meer dan 400 vogelsoorten en tal van Afrikaanse dieren. Nairobi National Park is tevens een belangrijke pionier in het beschermen en herintroduceren van de bedreigde neushoorns. Naast Ol Pejeta is Nairobi National Park een van Kenia’s beste locaties om zwarte en witte neushoorns te zien.

LAKE NAKURU NATIONAL PARK

Ondergrondse bewegingen van de Great Rift vormden Lake Nakuru, dat sinds 1961 fungeert als vogelreservaat. Dagelijks verplaatsen zich miljoenen vogels over het alkalische water van Lake Nakuru. Meer dan 400 vogelsoorten waaronder immense zwermen flamingo’s en pelikanen voelen zich hier op hun best. Tijdens een safari in Lake Nakuru National Park spot u echter niet enkel vogels, maar ook (bedreigde) diersoorten zoals zwarte en witte neushoorns, Rotschild giraffen, leeuwen, luipaarden, Kaapse buffels, jakhalzen, hyena’s, ….

LAKE ELMENTEITA EN SOYSAMBU CONSERVANCY

Het sodameer Lake Elmenteita is erg geliefd bij flamingo’s en pelikanen. Lake Elmenteita is het middelpunt van de Soysambu Conservancy. Dit schilderachtig reservaat wordt getekend door vulkanische heuvels, golvende savanne, dichte acacia bossen, water en open vlaktes. Het reservaat draagt een grote steen bij in het in stand houden van het ecosysteem met een unieke fauna en flora. Alle inkomsten worden gespendeerd aan (her)investeringen, instandhouding én verdere ontwikkeling van het gebied en haar lokale gemeenschap.

SAMBURU EN BUFFALO SPRINGS NATIONAL RESERVE

Het semi-aride noorden van Kenia staat volledig in contrast met het groene zuiden. De reservaten Samburu en Buffalo Springs worden doormidden gesneden door de Ewaso Ngiro rivier, een belangrijke bron van leven in dit ruige landschap. Tal van wilde dieren komen hier hun dorst lessen of de schaduw van de diepgroene palmbomen opzoeken. Houd zeker uw ogen open voor de Samburu Special Five! De bedreigde Grévy zebra, Somalische struisvogel, Beisa oryx, de generoek antilope en de Reticulated of netgiraffe zijn enkel in deze noordelijke streken te spotten.

LAIKIPIA PLATEAU

Het Laikipia Plateau is een lappendeken van particuliere reservaten en boerderijen. De hoogvlakte is een ecologische overgangszone van de centrale hooglanden naar Kenia’s ruige noorden. Het indrukwekkende landschap wordt getekend door de machtige rivieren Ewaso Ngiro en Ewaso Narok, spectaculaire kloven en de slenken van de Rift Valley met dieptes zoals Lake Bogoria en Lake Baringo. Dankzij het private karakter van de boerderijen wordt er actief ingezet op conservatieprojecten en is het wildbestand beduidend toegenomen.

MERU NATIONAL PARK

Ten westen van Mount Kenya is Meru National Park de overgangszone tussen de desolate (half)woestijnen in Noord-Kenia en de vochtige centrale hooglanden. De vulkanische ondergrond zorgt voor vruchtbare oppervlakten met talloze waterbronnen en moerassen. In de jaren ’60 werd Meru National Park wereldberoemd door het boek Born Free, het verhaal over Joy Adamson die leeuwin Elsa met de hand grootbracht en later vrijliet in de natuur.

ABERDARE NATIONAL PARK

De Aberdare Mountains in het gelijknamige nationale park zijn een van de oudste bergketens in Oost-Afrika. Ruige grassen en een gemengde heidezone overdekken de hoger gelegen toppen van dit heuvelachtig plateau. Doorheen het landschap van bamboebossen en moerassen kronkelen ijskoude beekjes via watervallen omlaag. Enkele belangrijke rivieren in Kenia worden door deze stromen met water gevoed. De sprookjesachtige landschappen verlenen zich perfect voor wandelingen of tochten te paard.

KUSTSTREEK MOMBASA

Wie droomt er nu niet van een zonnig verblijf op een idyllisch wit zandstrand met de azuurblauwe oceaan op de achtergrond? De zuidkust van Kenia is de locatie bij uitstek om het safaristof van u af te spoelen. Aan de 21 km lange kuststrook bij de dorpjes Tiwi en Diani liggen prachtige accommodaties verscholen in de schaduwrijke zoom van palmen. Neem een duik in de Indische Oceaan en ontdek de magische onderwaterwereld van het beschermde Diani-Chale Marine National Reserve met kleurrijke koraalriffen, dolfijnen, roggen, tropische vissen en schildpadden.