BEZIENSWAARDIGHEDEN NAMIBIË

ETOSHA NATIONAL PARK

Wat het Krugerpark voor Zuid-Afrika is, betekent het Etosha National Park voor Namibië. Via een netwerk van onverharde wegen is het unieke landschap rond de witte Etosha kleipan te verkennen. De pan domineert zo’n vierde van de totale oppervlakte van het park en staat soms jarenlang droog. Door het droge karakter van het park zijn de verschillende waterpoelen de beste locatie om zwarte neushoorns, zebra’s, olifanten, luipaarden, leeuwen en tal van antilopen te spotten.

NAMIB NAUKLUFT NATIONAL PARK

Temidden de regio’s Sesriem en Sossusvlei domineert een gigantische duinenreeks met pieken van 385 m hoog de horizon. De duinen verbergen een enorm amfitheater ogend rood zandgebergte van Sossusvlei en de witte kleipan met dode kameeldoornacacia’s van Deadvlei. Dwars door het woestijnlandschap loopt de Sesriem Canyon, een nauw uitgesleten ravijn van ongeveer 30 m diep. Op de bodem van de kloof zijn reusachtige rotswanden te bewonderen.

SWAKOPMUND

Het moderne kuststadje met uitgesproken Duits karakter herbergt kleurrijke historische panden en brede boulevards met palmbomen. Een treinstation werd stijlvol gerenoveerd en omgebouwd tot luxehotel met entertainment centre. De Atlantische Oceaan waar boot- en kajaktochten georganiseerd worden. Of de zandduinen net buiten Swakopmund die uitnodigen tot sandboarden of quadbiking. Swakopmund verveelt nooit.

KALAHARI

De begroeide door ijzeroxide rood gekleurde duinen strekken zich uit over Namibië, Botswana en Zuid-Afrika. Hoewel de naam anders doet vermoeden is de Kalahari echter een semi-woestijn door de regelmatige regenval. Het gebied ondergaat dan een ware transformatie: het rode zand wisselt af met open graslanden, struiken en acacia’s. Al eeuwen lang is de Kalahari het leefgebied van de San gemeenschap (Bosjesmannen).

TWYFELFONTEIN

Deze regio staat bekend om zijn geologische en archeologische verschijnselen. Tussen de rotsformaties in Twyfelfontein zijn 2400 tot 6000 jaar oude rotstekeningen bewaard gebleven. De fossielen van het Petrified Forest of het Versteende Woud zijn zo’n 300 miljoen jaar oud en werden geklasseerd als beschermd monument. Een paar kilometer verder rijzen basaltzuilen van Organ Pipes en de 35 m hoge Vingerklip uit het landschap.

FISH RIVER CANYON

Waar in de Namibwoestijn de duinen hoog boven het landschap uitsteken, ligt de Fish River Canyon verscholen in de diepte. Doorheen de jaren heeft de Fish River een 500 m diepe kloof over een lengte van 160 km uitgesleten in het woestijnlandschap. Hierdoor is de Fish River Canyon de diepste kloof van Zuid-Afrika en de derde grootste in de wereld, na de Amerikaanse Grand Canyon en Mexicaanse Copper Canyon.

DAMARALAND

Vernoemd naar de Damara-stam is Damaraland één van de mooiste regio’s in Namibië. Hier wisselt de eindeloze woestijn af met dramatische rotsformaties, uitgestrekte graslanden, ravijnen, droge rivierbeddingen en oprijzende plateaus. Fauna en flora heeft zich doorheen de jaren goed weten aan te passen aan de desolate en bijna waterloze omgeving. Zo zijn hier regelmatig woestijnolifanten en -neushoorns te spotten.

ERONGO

Het Erongo gebergte is een geologisch wonderland opgebouwd uit 130 miljoen jaar oud vulkanisch gesteente. Het is de locatie waar de verschillende ecosystemen van bergen, savanne en de woestijn elkaar ontmoeten. Unieke dramatische rotsformaties tekenen de horizon en verlenen zich perfect voor natuur-, wandel- en vogelfanaten.

SKELETON COAST NATIONAL PARK

Eenmaal de toegangspoorten met doodshoofden gepasseerd verandert de hete woestijn in een spookachtige mistige kustlijn. Het kerkhof van eeuwenoude scheepswrakken, geraamtes en walvisskeletten maakt een bijna dreigende indruk. Het Skeleton Coast National Park is één van de meest onherbergzame gebieden ter wereld, en de Namibiërs zijn er terecht trots op.

LÜDERITZ

Naast Swakopmund ademt Lüderitz de Duitse sfeer van weleer. Duitse straatnamen, Lutherse kerken en Beierse kroegen doen niets anders vermoeden. Volop in koloniale tijden werd in 1883 de Duitse vlag gehesen. Lüderitz werd zo de eerste Duitse nederzetting en het middelpunt van de kolonie Südwestafrika.

CAPRIVI

Caprivi omvat alles wat de rest van Namibië niet is, namelijk een knalgroene weelderige delta. Ter hoogte van Divundu verandert de woestijn in het natste gebied van het land. Frequente regenval en de geografische ligging tussen de Okavango, Kwando en Zambezi rivieren voorziet de regio goed van water. Dit resulteert in een grote variëteit aan fauna en flora en een miniuitgave van de Okavangodelta.

SPITZKOPPE

De Matterhorn van Namibië. Een jarenlang proces van erosie heeft indrukwekkende rotsformaties gecreëerd die zo’n 700 m boven het omliggende landschap uitsteken. Spitzkoppe is letterlijk en figuurlijk hoogtepunt van een reis doorheen Namibië. De locatie verleent zich perfect voor wandelingen, mountainbiken en sterrenkijken.

CAPE CROSS SEAL RESERVE

Cape Cross Seal Reserve is een locatie die zowel de reukzin als het gehoor op de proeft stelt. In Cape Cross leeft de grootste kolonie Kaapse pelsrobben van Namibië en Zuid-Afrika. Tussen november en december verzamelen tot wel 250.000 dieren zich om te paren.

KAOKOLAND

Het hoge noorden van Namibië wordt omgeschreven als één van de laatste echte wildernissen van Afrika. Hier leven de Himba, een nomadenvolk dat toebehoort tot ‘s werelds laatste natuurvolken, en het herdersvolk de Herero. Het geïsoleerde Kaokoland – ook bekend onder de namen Kaokoveld, Kaoko regio of Kunene regio – wordt getekend door ongerepte natuur, ruige terreinen, bergpassen en machtige watervallen.

NAMIBRAND NATURE RESERVE

Ten zuiden van Sesriem en Sossusvlei ligt het NamibRand Nature Reserve. Met een oppervlakte van ruim 2000 km2 maakt het gebied deel uit van de grootste particuliere natuurreservaten in Zuidelijk Afrika. Hoge bergen gaan over in een uitgestrekt golvend landschap van grassen en rode aarde. De fauna en flora is zo gevarieerd dat diverse diersoorten zich perfect hebben aangepast aan NamibRand’s ruige karakter.

WATERBERG PLATEAU NATIONAL PARK

In een groene zee van grassen, planten en bomen rijst het bruine gesteente van Waterberg Plateau zo’n 200 m boven het omliggende landschap. Waterberg heeft een grote rol gespeeld in de geschiedenis van Namibië. Hier vochten en verloren de Herero hun laatste strijd tegen het Duits koloniaal bataljon aan het begin van de 20e eeuw. Nadien speelde Waterberg een grote rol in herlocatie-programma’s van diverse bedreigde diersoorten.

NAMIBWOESTIJN

‘Het land van de open ruimte’. Namibië is vernoemd naar ’s werelds oudste woestijn en heeft zijn naam niet gestolen als u weet dat ‘Namib’ open ruimte betekent. Het voortdurend wisselende landschap van de Namib Desert strekt zich uit langs de kustlijn tussen Swakopmund en Lüderitz. Een vegetatieloze zandzee wisselt af met witte leemvalleien, oprijzende granietbergen, torenhoge rode zandduinen en seizoensrivieren.